TEMA 2: Færøerne under monopolet 1550-1856

I 1600 tallet var Danmark et stort og mangfoldig rige, der omfattede Norge, Skåne, Slesvig-Holsten og kolonier i Vestindien og Indien. Færøerne er en del af det store rige, men interessen for øerne er ikke stor. Heller ikke andre lande viser den store interesse for øerne, der sjældent indgår i fredsforhandlinger efter danske nederlag, som fx ved Roskildefreden i 1658. Langsomt ændrer den holdning til de nordatlantiske øer sig, ikke mindst da monopolet viser sig at være en indbringende forretning.


Gabeltiden

i 1655 får Kristoffer Gabel forpagtningsretten til handlen på Færøerne, og i 1661 får Gabel af den enevældige konge Frederik den 3. eneret på al handel på Færøerne. Gabel har lånt kongen penge, og en løsning på den manglende tilbagebetaling bliver Gabels gode forretning på Færøerne Han satte alle priserne på vare udefra, som blev fragtet til Færøerne op, og tjente store summer på sin eneret. Omvendt satte han prisen lavt for de vare, som færingerne solgte til andre. Perioden blev præget af stor nød for færingerne, og tiden beskrives som en dyster tid for færingerne.

Billede af Gabel @Wikipedia

Billede af Gabel @Wikipedia


Nólsoyar Páll

Efter Gabels død i 1708 overtog kongen selv monopolhandelen på Færøerne. Modstanden var stor, og Nólsoya Páll står i dag som den store færøske helt, der kæmpe for bedre vilkår for færingerne under monopolet. I 1804 byggede han Færøernes første selvejende skib siden 1500 tallet.  Under krigen mellem Danmark og England i 1807  truedes Færøerne af hungersnød. Nólsoyar Páll sørgede med sit skib for at skaffe korn til Færøerne. Han blev og er stadig en nationalhelt på Færøerne.

Først i 1856 ophævedes handelsmonopolet på Færøerne.


Triggere – I gang med emnet

I dag kan vi købe varer fra alle dele af verdenen. Det kaldes frihandel. I grupper kan eleverne drøfte konsekvenserne af, at man kun måtte købe varer, der var fremstillet i Danmark – og af danske råvarer. Hvis man ville købe udenlandske varer, skulle man betale en meget høj afgift.

Kilde 1Kilde 2Kilde 3Kilde 4
Monopolets pris
Monopolet
– Gabels rettigheder
Nólsoyar Páll
Barbara

Senest ændret: mandag den 6. december 2021, 10:38